TCMB anketi, petrol fiyatları, Bitcoin yarılanması, Netflix abone sayısı: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının risk iştahını artırması ve hem ham petrol hem de kripto para piyasalarında dalgalı işlemlere yol açmasının ardından Wall Street düşüşle açılacak gibi görünüyor. Netflix, üç aylık üyelik sayılarını raporlamayı durduracağını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2024 dönemi Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
1. Netflix rekor abone artışına rağmen düşüşte
Netflix (NFLX) dün kapanıştan sonra ilk çeyrekte etkileyici yeni abone sayısı açıklayarak beklentileri aştı ancak hisse senedi, gelecekteki büyümeye ilişkin endişeler nedeniyle yine de düştü.
Yayın devi, 9,33 milyon kullanıcı ekleyerek analistlerin yaklaşık 4,8 milyon net ekleme beklentilerini belirgin bir şekilde aşarken aynı zamanda ücretli net kullanıcı artışının, mevcut çeyrekte yavaşlayacağı konusunda uyardı.
Şirket ayrıca 2025 yılının ilk çeyreğinden itibaren üç aylık üyelik sayılarını ve üyelik başına ortalama geliri raporlamayı bırakacağını, gelir ve işletme marjının temel performans ölçütleri olduğunu söyledi.
Bu, çok beklenmedik bir haberdi ve şifre paylaşımı üzerindeki baskı mümkün olduğunca çok kullanıcıyı ağa dahil ettikten sonra yeni kayıtları neyin teşvik edeceği belirsiz olduğundan yatırımcılar, bu durumun yıllarca süren güçlü müşteri artışının sona erebileceği anlamına geldiğini düşündü.
Endişelere ek olarak şirket, bu çeyrek için 9,537 milyar dolar olan analist beklentilerinin altında 9,49 milyar dolar gelir öngördü.
Netflix hisseleri, geçen yıl neredeyse %90 artış gösteren raporun ardından yapılan işlemlerde yaklaşık %4 değer kaybetti.
2. Vadeli işlemler Orta Doğu’daki tansiyonun yükselmesiyle düştü
İsrail ve İran arasındaki çatışmanın yeniden alevlenmesi ve bu istikrarsız bölgede daha geniş bir çatışma riski nedeniyle risk iştahının etkilenmesiyle, ABD hisse senedi vadeli işlemleri düştü.
Dow %0,3, S&P 500 %0,4 ve Nasdaq 100 %0,6 düştü.
Ana endeksler dünü karışık bir şekilde kapattı. Birinci sınıf Dow Jones Industrial Average küçük kazançlar elde ederken S&P 500 ve Nasdaq Composite art arda beşinci seansta da düşüşle kapandı.
Geniş tabanlı S&P 500, haftalık %2,2’lik kayıpla üst üste üçüncü ve geçen yılın Ekim ayının sonundan bu yana en kötü haftasına doğru ilerliyor.
Milyarder yatırımcılar neye yatırım yapıyor? Yanıtı InvestingPro’da! Şimdi INVTROZEL1A kodunu kullanın, %20’ye varan indirimle kayıt olun.
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
Orta Doğu’da yükselen tansiyon hissiyata yardımcı olmadı ancak ana olumsuz etken; ABD’ye ait ekonomi verilerinin dirençli olduğunu kanıtlaması ve enflasyonun hedef seviyeye inmesinin zaman alabileceğini düşündürmesi nedeniyle yakın zamanda Fed tarafından faiz indirimi beklentilerinin düşmesi oldu.
Bugün ekonomik veri takvimi büyük ölçüde boş ve tüketici ürünleri devi Procter & Gamble (PG), petrol sahası hizmetleri şirketi Schlumberger (SLB) ve finansal hizmetler devi American Express (AXP) gibi şirketlerden gelmesi beklenen üç aylık sonuçlarla odak noktası, muhtemelen kurumsal sektör olacak.
3. Bitcoin, yarılanma etkinliği öncesinde dalgalı seyrediyor
Piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 20 Nisan’da geniş çapta beklenen yarılanma (halving) etkinliği öncesinde dalgalı bir ticarete sahne oldu.
Bitcoin, %6 artışla 64.950 dolardan işlem görürken erken saatlerde İran’ı vuran füze haberlerinin ortaya çıkmasıyla 59.693 dolara kadar düşerek risk iştahını olumsuz etkiledi.
Kripto para, kısa bir süre için önemli bir destek seviyesi olarak kabul edilen 60.000 dolar seviyesinin altına düştü ve Mart ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.750 doların önemli ölçüde altında işlem görüyor.
Bitcoin’in işlem hacmi son 24 saatte %2’nin üzerinde artarken önde gelen dijital varlığın piyasa değeri, 1,23 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Şimdi gözler, Bitcoin blokzincirinde 840.000 numaralı bloğun oluşturulmasıyla gerçekleşmesi beklenen yarılanma olayında.
Yarılanma, Bitcoin madenciliği için verilen ödülü bilfiil yarıya indirecekken yeni Bitcoin üretilme oranını azaltması bekleniyor. Bu olay, azalan arzın fiyatı yükselteceği düşüncesiyle bağlantılı.
Daha önceki yarılanmalar 2012, 2016 ve 2020 yıllarında gerçekleşmiş ve bunları önemli fiyat artışları takip etmişti.
4. Goldman, CEO’luk ve başkanlık pozisyonlarını ayırma baskısı altında
Goldman Sachs (GS) üzerinde, şu anda her ikisi de David Solomon tarafından yürütülen CEO ve yönetim kurulu başkanlığı rollerinin ayrılması için baskı artıyor.
Dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan, Norveç’in 1,6 trilyon dolarlık devlet varlık fonu, bugün yaptığı açıklamada iki rolün ayrılması çağrısında bulunan bir karar lehinde oy kullanacağını söyledi.
Vekalet danışmanları Institutional Shareholder Services ve Glass Lewis, yatırımcılara Goldman’ın 24 Nisan’daki yıllık toplantısında hissedar kararını desteklemelerini tavsiye etmişti.
Norveç fonunu işleten Norges Bank Investment Management, LSEG verilerine göre Goldman Sachs’ın 12. büyük yatırımcısı. 2023 yılı sonunda Wall Street bankasındaki %0,84’lük hissesi, 1,09 milyar dolar değerindeydi.
Goldman yönetim kurulu bu duruma katılmıyor ve Solomon yönetimini desteklemek için bankanın son sonuçlarına işaret edebilir.
Pazartesi günü açıklanan verilere göre Goldman’ın kârı, ilk çeyrekte %28 artışla 4,13 milyar dolara yükselirken yüklenim, anlaşmalar ve tahvil ticaretindeki toparlanma, hisse başına kazancını 2021 sonundan bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.
5. İran’daki patlamalar arz endişelerini artırırken ham petrol dalgalı seyrediyor
Ham petrol fiyatları, İsrail füzelerinin İran’ı vurduğuna dair haberlerin ardından elde ettiği kazançların büyük kısmını geri verdi.
ABD ham petrol vadeli kontratları %0,3 artışla 82,97 dolardan işlem görürken Brent %0,2 artışla 87,26 dolara yükseldi.
İran’ın Fars haber ajansı, İran’ın İsfahan kentindeki bir havaalanında patlama sesleri duyulduğunu söylerken ABD haber kuruluşu ABC News de ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail füzelerinin İran’da bir bölgeyi vurduğunu açıkladı. Haberlerin ardından ham petrol göstergeleri %3 civarında artış kaydetmişti.
İsrail’in İran’ın füze ve insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Şam’daki bir büyükelçiliği vurduğu iddiası, Orta Doğu’daki çatışmayı tırmandırdı ve yatırımcılar, petrol fiyatlarına yeniden risk primi kazandırmak için yarıştı.
Ancak o zamandan bu yana saldırıların nispeten sınırlı olduğu görüldü.
ABD’nin ekonomik direncinin, finansal piyasalarda Fed’in faizleri düşürmeyi erteleyebileceği beklentisine yol açması ve dünyanın en büyük tüketicisi olan ülkenin gelecekteki faaliyetlerini etkileme potansiyeli nedeniyle, her iki gösterge de haftayı yaklaşık %3 düşüşle kapatacak.
Buna ek olarak dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’den gelen ekonomik veriler, ekonomisi ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüse bile iç talebin zayıf kaldığını gösterdi.
6. TCMB anketine göre yıl sonu döviz kuru ve enflasyon beklentisi geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2024 dönemi Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Katılımcıların cari yıl sonunda tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi incelendiğinde, bir önceki anket döneminde %44,19 olan oran, bu dönemde %44,16’ya gerilemiş durumda. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise önceki dönemde %36,70 iken bu dönemde %35,17 olarak kaydedildi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi sırasıyla %22,67 ve %22,05 olarak sabit kaldı.
Öte yandan TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde %45,00 iken bu dönemde %50,00 olarak kaydedildi.
Son olarak katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (dolar/TL) beklentisi, bir önceki anket döneminde 40,53 TL iken bu dönemde 40,01 TL olarak belirlendi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,79 TL iken, bu dönemde 42,47 TL olarak gerçekleşti.