Haber

Hamas’ın Türkiye’deki varlığı hakkında neler biliniyor?

Türkiye, Hamas’ı “terör örgütü” olarak değil, yasal bir örgüt olarak gören ülkeler arasında yer alıyor.

Hamas’ın Katar’ın başkenti Doha’da olduğu gibi Türkiye’de açık olarak faaliyet gösteren resmi bir siyasi ofisi bulunmuyor.

Son yıllarda bazı Hamas yetkililerinin kısa veya uzun süreli olarak Türkiye’de kaldığı veya Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiği bir sır değil.

Hamas’ın 7 Ekim saldırılarıyla başlayan yeni dönemde de bu durumun devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

İsmail Haniye 7 Ekim’de İstanbul’da mıydı?

Son dönemde ulusal ve uluslararası medyada yer alan bazı haberlerde, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile bazı Hamas yetkililerinin 7 Ekim’de İstanbul’da olduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili ne Hamas ne de Türk yetkililer resmi bir açıklama yapmadı.

Ancak açık kaynaklardan elde edilen bazı bilgiler bu olasılığa işaret ediyor.

Onlardan biri El Cezire7 Ekim saldırılarından kısa bir süre sonra kanalların Haniye ile yaptığı televizyon röportajında ​​İstanbul ibaresi ekranda yer aldı.

İkincisi, 7 Ekim saldırılarıyla ilgili haberler televizyonda yayınlanırken Haniye ve bir grup insanın bir odada toplu halde dua ettiği görüntüde, odada küçük bir Türk bayrağının bulunması.

BBC Türkçe‘nin görüştüğü Hamas’a yakın bir kaynak, Haniye’nin o dönemde İstanbul’da olmasının doğru mu yanlış mı olduğu konusunda resmi bir açıklama yapılmadan bir şey söylemenin doğru olmayacağını söylüyor.

BBC TürkçeKrizin başlangıcından bu yana Hamas yetkilileriyle temas halinde olan bir gazeteci, ‘a konuşan, “İsmail Haniye ve bir grup Hamas yöneticisi 7 Ekim’de İstanbul’daydı ancak kısa süre sonra Türkiye’den ayrıldılar” dedi.

Ankara, Haniye ve diğer Hamas liderlerinden Türkiye’yi terk etmelerini istedi mi?

Son günlerde gündeme gelen bir diğer iddia ise, 7 Ekim saldırılarının ardından Türk yetkililerin o sırada Türkiye’de bulunan İsmail Haniye ve Hamas liderlerinden ülkeyi terk etmelerini istediği yönünde.

Bu tartışmaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin X (Twitter) hesabından açıklama yapıldı.

Açıklamanın Arapça yapılması dikkat çekti.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey Hamas yetkililerine Türkiye’yi derhal terk etmeleri talimatını verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.”

Ancak X’teki açıklamada alıntılanan Yapay Zeka MonitörüHaberde yer alan tezde “derhal ayrılma talimatı” ibaresine yer verilmedi.

Sadece Yapay Zeka MonitörüHamas liderlerinin Türk yetkililerin talebi üzerine Türkiye’yi terk ettiği iddiasını sadece diğer haber siteleri değil, kendi kaynakları da doğruladı.

BBC Türkçe ‘a konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Ankara’nın Hamas yetkililerinden ülkeyi terk etmesini istediği yönündeki iddianın “kesinlikle doğru olmadığını” söyledi. Bu kaynak, “Hamas ile Türkiye arasındaki ilişkiyi bozmak isteyenler, fitne çıkarmak isteyenler var” dedi.

BBC Türkçe Hamas’a yakın bir kaynak, e’ye verdiği demeçte, Türkiye’nin Hamas’la temaslarına ilişkin şunları söyledi: “Türkiye tüm taraflarla görüşme halinde. Hamas’la müzakereler yoğun bir şekilde devam ediyor” dedi. 7 Ekim’den sonra Türkiye ile Hamas arasındaki bağların bozulup bozulmayacağına ilişkin sorumuza ise “Böyle bir şeyin olacağını hiçbir zaman düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Erdoğan’dan açıklama: ‘Hamas terör örgütü değildir’

Krizin ilk günlerinde daha istikrarlı bir telaffuz kullanan ve aktif diplomasi yoluyla savaşı yayılmadan bitirmeye çalışan Ankara, 17 Ekim’de Gazze’deki El Ahli Hastanesi’nde meydana gelen patlamanın ardından söylemini sertleştirdi.

Filistinli yetkililer, İsrail saldırısında 500’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail, patlamadan İslami Cihad örgütünü sorumlu tutarken, örgüt İsrail’in iddiasını reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü AKP Meclis Küme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Ey İsrail, sen örgüt olabilirsin çünkü Batı sana çok şey borçlu. Ama Türkiye’nin size hiçbir borcu yok. Batı, Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor. “Hamas bir terör örgütü değil, kendi topraklarını korumaya çalışan bir özgürlükçü ve mücahit grubudur” dedi.

“İsrail’e gitme projesini” iptal ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin İsrail devletiyle hiçbir sorunu olmadığını ancak İsrail’in Filistin’e karşı “örgüt gibi hareket ettiğini” söyledi.

İsrail, Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, X (eski Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini reddettiklerini söyledi.

Haiat, “Hamas, bebekleri, çocukları, kadınları, yaşlıları vahşice ve kasten katleden, sivilleri rehin alan, kendi halkını canlı kalkan olarak kullanan, IŞİD’den daha beter alçak bir terör örgütüdür. Hatta Türkiye Cumhurbaşkanı’nın teröristi savunma girişimi bile örgüt ve kışkırtıcı sözlerinin hepsi “Bu, dünyanın gördüğü vahşeti ve mutlak gerçeği değiştirmeyecek: Hamas eşittir IŞİD” dedi.

AKP’den ‘Büyük Filistin Mitingi’

Bu arada Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul İl Müdürlüğü, 28 Ekim’de Atatürk Havalimanı’nda “Büyük Filistin Mitingi” düzenleyecek.

İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre mitinge Erdoğan da katılacak.

Açıklamada, mitinge MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapan ve DSP Genel Başkanı Aksakal’ın da katılmasının beklendiği belirtildi.

Ayrıca mitinge Filistin diasporasından isimlerin de katılacağı bildirildi.

Mitingde ve sahada yapılacak konuşmalarda Hamas konusunda nasıl bir yaklaşım sergileneceği de merak ediliyor.

haber-hanonu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu