Haber

Avrupa hükümetlerine 14 Mayıs sonrasına hazırlanma çağrısı

Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşları ve Türkiye uzmanları, Avrupa hükümetlerini Türkiye’de bir iktidar değişikliği olasılığına hazırlanmaya çağırıyor. Avrupalı ​​uzmanlar da seçimlerde hile yapılması riskine karşı uyarıda bulunuyor. 15 Mayıs sabahı Avrupa hangi Türkiye’yi bulacak?

Avrupa’nın önde gelen çıkar kuruluşları ve Türkiye uzmanları, yirmi yıldır Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte yaşamaya alışmış Avrupa devletlerini Ankara’da iktidar değişikliği senaryosuna hazırlanmaları konusunda uyarmaya başladı.

Avrupalı ​​kanaat örgütleri seçimler öncesi kendilerini iki temel eksende sorguluyor. Birincisi, seçimlerde dolandırıcılık riski. Geçtiğimiz Eylül ayında “2023 Seçimleri Sonrası İçin Muhtemel Senaryolar” başlıklı bir araştırma yayınlayan Almanya merkezli Bilim ve Siyaset Vakfı (SWP), “Hile yapılması ve/veya Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesine rağmen iktidardan ayrılmak istememesi durumunda, AGİT Türkiye, Türkiye’ye büyük bir seçim gözlem ekibi gönderilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de seçimleri yakından takip ediyor. Bu iki kurumun 14 Mayıs’taki seçimleri geniş bir heyet ile izlemesi bekleniyor. Seçim sonrası AGİT ve AKPM’nin gözlemleri doğrultusunda 15 Mayıs’ta Ankara’da yapacağı açıklama Avrupa için de referans teşkil edecek.

Seçim telaşı Avrupa kamuoyunda da tartışma konusu. Geçtiğimiz günlerde France-5 kanalında konuşan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Türkiye uzmanı Dorothée Schmid, yıllardır Türkiye üzerine çalışan bir analist olarak en çok bu yıl “seçimlerin nasıl yapılacağını” merak ettiğini söyledi. . Adil ve adil seçim konularının bu yıl geçmişe göre daha değerli olduğunu belirten Schmid, “Türkiye’de 20 yıldır ilk kez iktidar değişikliği olabileceği izlenimine sahibiz.”

Kanada merkezli muhafazakar eğilimli Thomas More Enstitüsü de, Erdoğan’ın seçimi kazanamaması durumunda 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi senaryosunun tekrarlanabileceğini düşünüyor. Enstitüye göre Erdoğan yenilgiyi hissetse de kimse ondan bir el sallayarak ayrılmasını beklemiyor. AKP-MHP ittifakının Meclis’te çoğunluğu elde etme şansını görmeyen Enstitü, Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansı olduğunu ancak kazanırsa “Erdoğan sistemi sayesinde kazanacağını” söylüyor. “.

AB zor kararlar almak zorunda kalabilir

Alman Marshall Fonu (GMF) tarafından yazılan bir analizde seçimlerdeki düzensizlik korkusu da ele alındı. Ancak GMF, “Türk siyasi sınıfının ve Türk toplumunun seçim sonuçları ne olursa olsun direndiği” ve “Batı’daki pek çok kişi için Türk demokrasisine sınır çizmek veya çizgi çizmeye hazırlanmak için çok erken” olduğu görüşünde. .

Paris merkezli Fransız Uluslararası ve Stratejik Bağlantılar Enstitüsü (IRIS), AKP ve Erdoğan’ın “2002’de iktidara gelmelerinden bu yana ilk kez zor duruma düştüğünü, kamuoyu yoklamalarında Kemal Kılıçdaroğlu’nun önde olduğunu, ancak Şu anki aşamada aşırı iyimser olunmamalı.” IRIS Türkiye uzmanı Didier Billion, “Altı Masa zafer istiyorsa, önerilerinin toplumda kabul görmesi için siyasi bir dinamik oluşturmak zorundadır. Her halükarda Türkiye’nin geleceği için seçim sonuçları belirleyici olacaktır” tespitinde bulunuyor.

SWP, bu kez AKP ve Erdoğan için işlerin kolay olmayacağını da analiz ediyor. SWP, Mart ayında yayınladığı analizinde, “iktidarın ekonomik kriz nedeniyle parlamentoda çoğunluğu kaybetme olasılığının yüksek olduğunu” öne sürerek, Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi ancak çoğunluğu kaybetmesi durumunda bu olasılığı gündeme getiriyor. mecliste ise şu anda muhalefet bloğunda yer alan bazı muhafazakar partilerden milletvekilliği devrederek yoluna devam edebilir. Aynı şekilde, “muhalefet cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa AKP ve MHP’den bazı milletvekillerini devredebilir” öngörüsünde bulunuyor.

Merkezi Londra’da bulunan Avrupa Reform Merkezi’nin (CER) analizinde, Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi ancak iktidardan vazgeçmek istememesi halinde, “AB zor kararlar almak zorunda kalacak, bazı üye ülkeler Ankara ile katılım müzakerelerinin sona ermesini isteyecek. Derhal ve resmi olarak sona ermesi ve bazı Türk yöneticilerin yaptırım uygulamak zorunda kalması gündeme gelebilir” dedi.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu senaryoları

Uluslararası çıkar örgütlerinin odaklandığı ikinci eksen, Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın veya Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması durumunda Türkiye-Avrupa ilişkilerinin hangi yönde gelişeceğidir.

Yunanistan merkezli Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP), Erdoğan’ın yeniden kazanmasının Batı dünyasını şaşırtmayacağını belirterek, Kılıçdaroğlu’nun zaferi senaryosunda daha çok Türk dış politikasının ne olacağına odaklanıyor. ELIAMEP, Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanması durumunda “Türkiye’nin Batılı müttefikleriyle ilişkilerini geliştirmek için samimi ve başarılı çabalar göstereceğini”, sorunların bitmeyeceğini, Ankara’nın (Batı’dan) daha bağımsız bir dış politika izlemeye devam edeceğini, ancak bu durumun devam edeceğini kaydetti. “Son 10 yılda Batı ile bağlarına damgasını vuran gereksiz husumeti yerine daha etkin tatbikat yapacağını” düşünüyor. İnsan çıkarlarından çok kendi vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda hareket eden küresel arenada daha güçlü ve sağlam bir aktör olacaktır” dedi.

CER’e göre, Erdoğan kazanırsa ilişkilerdeki çalkantı devam edecek, Avrupa ve Türkiye değerli belgeler üzerinde birlikte çalışmaya devam edecek, ancak her türlü işbirliği al-ver şeklinde olacak, Türkiye’nin AB üyelik süreci duracak Buna uygun olarak, AB liderleri üyelik perspektifi olmadan Türkiye ile ilgilenmeyeceklerdir. ciddi bir şekilde ele alınması gerekecek. CER, muhalefetin seçimleri kazanması durumunda Batı ile ilişkilerde gözle görülür değişiklikler olacağı görüşünde.

“Avrupa bir güç değişikliğine hazırlıklı olmalı”

Peki Avrupa bu yeni başlangıca hazır mı?

Pek çok Türkiye uzmanı hazır olmadıkları görüşünde. Bunların başında Carnegie Avrupa Vakfı’ndan Marc Pierini geliyor. Geçmişte AB’nin Türkiye temsilcisi olarak da görev yapan Pierini, yaptığı bir analizde Avrupalı ​​liderleri “Türk devletinin zirvesindeki değişim olasılığına, hatta yeni bir Cumhurbaşkanı ve AKP’nin çoğunluk parlamento senaryosuna bile hazırlanmaya” çağırıyor. Le Monde gazetesi için yazdı. Pierini’ye göre; bu hazırlık tebrik ve cesaret verici açıklamalarla değil, AB ile Türkiye arasında bugün olmayan diyaloğu en üst düzeyde yeniden başlatarak ve yeni temeller üzerinde somut pekiştirmelerle yapılmalıdır. Fransız diplomat, “Konuşacak pek çok olumlu ama aynı zamanda çetrefilli konu var, ancak bunlar, tüm Avrupa kıtasının geleceğinde ağırlığı olan bir ortak ülkeyle ilişkileri yeniden gözden geçirmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.” dedi.

Benzer bir görüş, Fransa’nın Türkiye uzmanlarından gazeteci Marc Semo tarafından da dile getiriliyor. Semo’ya göre, Türkiye’de yaşanacak olası bir güç değişikliği Türkiye’nin boyunu aşacak boyutlara sahip olacak ve bu değişiklik en çok AB’yi etkileyecek. Semo, “2005 yılında başlayan ve 10 yılı aşkın süredir derin komada olan üyelik müzakerelerinin yeniden başlaması söz konusudur” diyerek bu öngörüsünü haklı çıkarıyor ve ekliyor:

“Avrupalı ​​liderler, Erdoğan’ın yenilgisinin getireceği rahatlamanın ötesinde, bazı uluslararası durumlarda Ankara’nın tavrının değişmeyeceğini göz önünde bulundurarak, demokratik bir Türkiye’ye dönüşün ne anlama geleceğini düşünmek zorundalar.”

Fransız uzman, geçmişte tekrarlanan hataların tekrarlanmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulunarak, “Mesele, birçok Avrupalı ​​yöneticinin açık muhalefetine rağmen, büyük ölçüde Avrupa entegrasyonundan yana olan Türk halkının beklentilerine cevap vermektir. Ankara’nın Brüksel’in talep ettiği reformları gerçekleştirdiği yıllar da dahil.” .

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu